Avís | Aviso

=> Versió en català (la primera part de l'entrada)

=> Versión en castellano (a continuación del texto catalán)

dijous, 21 d’octubre del 2010

Edat, sexe i llei espanyola (Edad, sexo y ley española)

[Entrada número 5 / 5]

Aquí, en el meu país, la gent té tendència a desconèixer els seus drets i ignorar el seu entorn legal. El que vull comentar d'aquesta ignorància és que hi ha molta gent que creu que si tingués relacions sexuals amb una persona menor de 18 anys el podrien acusar d'abús de menors i en realitat això no és així. Em sembla que és bo que els adolescents coneixeu quina és aquesta realitat legal.

Segons la llei espanyola qualsevol persona major de 16 anys pot consentir en tenir relacions sexuals amb qualsevol altre persona major de 16 anys sense cap mena de problema. El delicte d'abús de menors es produeix quan l'altre persona es menor de 13 anys.

Imagino que us estareu preguntant que passa amb els que tenen una edat compresa entre 13 i 16 anys. Doncs bé, segons la llei es considera que poden consentir igual que un major de 16 anys ja que la edat del consentiment són els 13 anys, no obstant això als menors d'edats compreses entre els 13 i els 16 anys se'ls considera objecte d'una protecció especial davant de possibles enganys, xantatges, abusos de poder, etc.

Segons la Vikipèdia les relacions sexuals entre una persona sexualment adulta i una persona amb 13, 14 o 15 anys complerts (parlo d'Espanya) pot ser considerada un delicte d'"estupre" si el menor no ha consentit, però si el menor ha consentit lliurement no són delicte, ja que a diferència del abús de menors en aquestes edats hi pot haver consentiment.


El problema en aquest darrer cas són les mentides, tant les de l'adult com les del menor. Jo crec que en general es té més tendència a creure a un menor que acusa a un adult d'haver abusat sexualment d'ell, d'haver-lo enganyat, que a un adult que digui que el menor havia consentit lliurement, o que el menor li ho ha demanat... Em consta que molts dels menor de 14, 15, 16 o 17 anys, ignorants de la llei, si el seu aspecte físic els ho permet solen mentir als adults sobre la seva edat dient que tenen 18 anys per tal de tenir-hi relacions sexuals... Per què no han de mentir en sentit contrari i dir que els han forçat d'alguna manera?

Està clar, doncs, que des del punt de vista del consentiment sexual no són menors els que ja han complert 16 anys. Que aquells que ja han complert els 13 anys i encara no han arribat als 16 també poden consentir en tenir relacions amb adults, però en aquest cas l'adult corre risc de què, tot i haver-hi hagut un consentiment explícit, el menor se'n penedeixi o busqui perjudicar-lo mentint sobre el seu consentiment...

Òbviament els menor sempre estan en risc front determinats adults que juguen amb ells a base d'enganys, xantatges, abusos de poder, etc. i això ho veig molt pitjor que el que comentava sobre aquests nois que menteixen.

Em sembla que us convé tenir ben clara la vostra situació legal davant de les relacions sexuals amb una altra persona sobretot si sou menors de 18 anys i per això he fet aquest post.

Sóc conscient de què m'he posat en territori espinós, que alguns esperits malignes poden intentar fer ús d'aquest text per intentar tergiversar el que he dit, fer-me dir el que no dic, però és un risc que he de córrer per intentar aclarir-vos la vostra situació real.

Una abraçada.



Edat, sexe i llei espanyola (Edad, sexo y ley española)


Aquí, en mi país, la gente tiene tendencia a desconocer sus derechos e ignorar su entorno legal. Lo que quiero comentar de esa ignorancia es que hay mucha gente que cree que si tuviera relaciones sexuales con una persona menor de 18 años lo podrían acusar de abuso de menores y en realidad eso no es así. Me parece que es bueno que los adolescentes conozcáis cuál es esa realidad legal.

Según la ley española cualquier persona mayor de 16 años puede consentir en tener relaciones sexuales con cualquier otra persona mayor de 16 años sin ningún tipo de problema. El delito de abuso de menores se produce cuando la otra persona es menor de 13 años.

Imagino que os estaréis preguntando que pasa con los que tienen una edad comprendida entre 13 y 16 años. Pues bien, según la ley se considera que pueden consentir al igual que un mayor de 16 años ya que la edad del consentimiento son los 13 años, sin embargo los menores de edades comprendidas entre los 13 y los 16 años se les considera objeto de una protección especial ante posibles engaños, chantajes, abusos de poder, etc.

Según la Wikipedia las relaciones sexuales entre una persona sexualmente adulta y una persona con 13, 14 o 15 años cumplidos (hablo de España) puede ser considerada un delito de "estupro" si el menor no ha consentido, pero si el menor ha consentido libremente no son delito, ya que a diferencia del abuso de menores en estas edades puede haber consentimiento.


El problema en este último caso son las mentiras, tanto las del adulto como las del menor. Yo creo que en general se tiene más tendencia a creer a un menor que acusa a un adulto de haber abusado sexualmente de él, de haberlo engañado, que a un adulto que diga que el menor había consentido libremente, o que el menor se lo ha pedido... Me consta que muchos de los menor de 14, 15, 16 o 17 años, ignorantes de la ley, si su aspecto físico se lo permite suelen mentir a los adultos sobre su edad diciendo que tienen 18 años para tener relaciones sexuales... Por qué no han de mentir en sentido contrario y decir que los han forzado de alguna manera?

Está claro, pues, que desde el punto de vista del consentimiento sexual no son menores los que ya han cumplido 16 años. Que aquellos que ya han cumplido los 13 años y aún no han llegado a los 16 también pueden consentir en tener relaciones con adultos, pero en este caso el adulto corre riesgo de que, a pesar de haber habido un consentimiento explícito, el menor se 'n arrepienta o busque perjudicarlo mintiendo sobre su consentimiento...

Obviamente los menores siempre están en riesgo frente determinados adultos que juegan con ellos a base de engaños, chantajes, abusos de poder, etc. y eso lo veo mucho peor que lo que comentaba sobre estos chicos que mienten.

Me parece que os conviene tener bien clara su situación legal ante las relaciones sexuales con otra persona sobre todo si sois menores de 18 años y por eso he escrito este post.

Soy consciente de que me he puesto en territorio espinoso, que algunos espíritus malignos pueden intentar hacer uso de este texto para intentar tergiversar lo que he dicho, hacerme decir lo que no digo, pero es un riesgo que debo correr para intentar aclararos vuestra situación real.

Un abrazo.

4 comentaris:

Maxtian ha dit...

Me parece genial el tipo de información que brindas. Yo, por ejemplo, aún no estoy seguro sobre cómo son las leyes en mi país, tengo que informarme mejor...

Peace-for-ever ha dit...

Maxtian:
Justamente ese era uno de los objetivos que perseguía, despertar la conciencia de las cosas que deberíamos saber y que ignoramos. Claro que a los españoles les doy el trabajo hecho.

Un abrazo.

Anonymous ha dit...

;) estoy de acuerdo con la ley española, pero aquí en mi pais no creo q haya alguna ley similar :/

Peace-for-ever ha dit...

Anónimo:
Una de las ideas que me movió a escribir esto era pensar que los que no soys españoles os preocuparais de como son las cosas en vuestros países... Que por cierto no has dicho cual es el tuyo...

Si lo lograr saber y nos lo quieres contar serás bienvenido.

Gracias por pasarte y comentar. Un abrazo.

Publica un comentari a l'entrada