Avís | Aviso

=> Versió en català (la primera part de l'entrada)

=> Versión en castellano (a continuación del texto catalán)

dijous, 24 de febrer del 2011

No ens confonguem --- No nos confundamos

[Entrada 43]

No ens confonguem


L'Associació de Pares i Mares de Gais i Lesbianes té en el seu web una Guia datada a juliol del 2008 que acaba amb un apartat que es diu:

NO ENS CONFONGUEM!

Per tal de poder tenir les idees més clares, donem un cop d'ull a aquest vocabulari que ens pot aclarir conceptes:

Sexe: Són els trets físics que diferencien els homes de les dones.

Gènere: És la manifestació dels trets socials i culturals que diferencien els rols masculí i femení.

Orientació sexual: És l'atracció afectiva-sexual cap a persones:
- De diferent gènere: orientació heterosexual.
- Del mateix gènere: orientació homosexual.
- De tots dos gèneres: orientació bisexual.

Pràctiques sexuals: Activitats escollides per cada persona per relacionar-se sexualment. Cada individu és lliure d'escollir les que més li agradin i no practicar les que no vulgui.

Transsexual: Persona que neix amb un determinat sexe, però que s'identifica amb el gènere contrari. A vegades decideixen recórrer a procediments quirúrgics i/o hormonals per canviar definitivament de sexe.

Gai: Home d'orientació homosexual que s'accepta socialment i personalment.

Lesbiana: Dona d'orientació homosexual que s'accepta socialment i personalment.

Homofòbia: Actitud d'aversió a les persones homosexuals. L'homofòbia ha estat condemnada pel Tribunal Europeu dels Drets Humans el 1981, al Consell d'Europa el 1984 i al Congrés espanyol el 1985.

Transvestisme: Fer servir indumentària del gènere oposat, ja sigui puntualment o constant, per tal d'aconseguir estimulació sexual, personal, social...

Drag Queens: Persona, home o dona, que es vesteix de dona exagerant les seves característiques, amb finalitats artístiques o lúdiques.

Drag Kings: Persona, home o dona, que es vesteix d'home exagerant les seves característiques, amb finalitats artístiques o lúdiques.

Hi ha el malentès generalitzat de confondre els drag queens amb transvestits i fins i tot amb les persones LGTB. Fixem-nos bé en les definicions.
__________________________________
Fins aquí el que hi diu a la guia. Potser hauríem d'afegir-hi:

Pedòfil: Des d'un punt de vista mèdic, la pedofília és una parafília que consisteix que l'excitació o el plaer sexual s'obtenen, principalment, a través d'activitats o fantasies sexuals amb nens de, generalment, entre 8 i 12 anys. A la persona que pateix pedofília se l'anomena pedòfil, un individu de, almenys, 16 anys que s'entreté sexualment amb menors de 13 i respecte dels quals manté una diferència d'edat de, almenys, cinc anys.

Les conductes pedòfiles són molt heterogènies, des de casos inofensius o gairebé inofensius, fins a aquells en què arriben a nivells que entren dins del criminal. A l'activitat sexual d'un pedòfil amb un menor de 13 anys l'hi coneix amb el nom d'abús sexual infantil o pederàstia (paraula que, etimològicament, significa el mateix que pedofília).

Abús sexual infantil (Pederastia): De manera genèrica, es considera abús sexual infantil a tota conducta en la qual un menor és utilitzat com a objecte sexual per part d'una altra persona amb la qual manté una relació de desigualtat, ja sigui pel que fa a l'edat, la maduresa o el poder.

En la seva majoria, els abusadors són homes (entre un 80 i un 95% dels casos) heterosexuals.

Definicions extretes de la Wikipedia en castellà

Una abraçada.

(Vaig publicar la primera versió d'aquest text el 25/5/2010)



No nos confundamos


La Asociación de Padres y Madres de Gays y Lesbianas tiene en su web una Guía (en catalán) fechada en julio de 2008, que acaba con un:

¡NO NOS CONFUNDAMOS!

Para poder tener las ideas más claras, demos un vistazo a este vocabulario que nos puede aclarar conceptos:

Sexo: Son los rasgos físicos que diferencian a los hombres de las mujeres.

Género: Es la manifestación de los rasgos sociales y culturales que diferencian los roles masculino y femenino.

Orientación sexual: Es la atracción afectivo-sexual hacia personas:
- De diferente género: orientación heterosexual.
- Del mismo género: orientación homosexual.
- De los dos géneros: orientación bisexual.

Prácticas sexuales: Actividades escogidas por cada persona para relacionarse sexualmente. Cada individuo es libre de escoger las que más le gusten y no practicar las que no quiera.

Transexual: Persona que nace con un determinado sexo, pero que se identifica con el género contrario. A veces deciden recurrir a procedimientos quirúrgicos y/o hormonales para cambiar definitivamente de sexo.

Gay: Hombre de orientación homosexual que se acepta socialmente y personalmente.

Lesbiana: Mujer de orientación homosexual que se acepta socialmente y personalmente.

Homofobia: Actitud de aversión a los homosexuales. La homofobia ha sido condenada por el Tribunal Europeo de Derechos Humanos en 1981, el Consejo de Europa en 1984 y en el Congreso español en 1985.

Travestismo: Utilizar indumentaria del género opuesto, ya sea puntualmente o constante, para conseguir estimulación sexual, personal, social...

Drag Queens: Persona, hombre o mujer, que se viste de mujer exagerando sus características, con finalidades artísticas o lúdicas.

Drag Kings: Persona, hombre o mujer, que se viste de hombre exagerando sus características, con finalidades artísticas o lúdicas.

Hay el malentendido generalizado en confundir a los drag queens con travestis e incluso con las personas LGTB. Fijémonos bien en las definiciones.
__________________________________
Hasta aquí lo que dice en la guía. Quizás deberíamos añadir:

Pedófilo: Desde un punto de vista médico, la paidofilia o pedofilia es una parafilia que consiste en que la excitación o el placer sexual se obtienen, principalmente, a través de actividades o fantasías sexuales con niños de, generalmente, entre 8 y 12 años. A la persona que padece pedofilia se le denomina pedófilo, un individuo de, al menos, 16 años que se entretiene sexualmente con menores de 13 y respecto de los que mantiene una diferencia de edad de, por lo menos, cinco años.

Las conductas pedófilas son muy heterogéneas, desde casos inofensivos o casi inofensivos, hasta aquellos en que alcanzan niveles que entran dentro de lo criminal. A la actividad sexual de un pedófilo con un menor de 13 años se lo conoce con el nombre de abuso sexual infantil o pederastia (palabra que, etimológicamente, significa lo mismo que pedofilia).

Abuso sexual infantil (Pederastia): De manera genérica, se considera abuso sexual infantil a toda conducta en la que un menor es utilizado como objeto sexual por parte de otra persona con la que mantiene una relación de desigualdad, ya sea en cuanto a la edad, la madurez o el poder.

En su mayoría, los abusadores son varones (entre un 80 y un 95% de los casos) heterosexuales.

Definiciones extraídas de la Wikipedia

Un abrazo.

(Publiqué la primera versión de este texto el 25/5/2010)

1 comentaris:

Sergio ha dit...

Y yo añadiría una cosa más, no deja de ser cuando menos curioso (por no usar una palabra más fuerte) que en las sociedades occidentales muchos casos de pederastia se den entre los miembros de la iglesia católica y que esta no haga nada al respeto, gran censuradora, por otra parte, del estilo de vida homosexual y defensora acérrima de la familia. Hipocresía, doble moral… que le llamen como quieran…
Muy buen post, un beso

Publica un comentari a l'entrada