Avís | Aviso

=> Versió en català (la primera part de l'entrada)

=> Versión en castellano (a continuación del texto catalán)

dijous, 30 de desembre del 2010

Entrelobos

[Entrada número 25]

Vaig anar a veure aquesta peli d'en Gerardo Olivares on explica una història basada en un fet real. Es tracta d'un nen que l'any 1954, quan tenia 7 anys, orfe de mare, cuidava cabres junt amb el seu germà de qui era inseparable. Pel que es veu ell i el seu germà eren maltractats, i sortien a pallissa diària. Un dia uns llops els van matar 5 cabres i el seu pare es va veure obligat a lliurar-lo a un pastor de cabres que vivia en una cova a les muntanyes de Sierra Morena, a Andalusia.

Aquest pastor li donà l'escalf i l'estimació que no tenia a casa seva, l'ensenyà a viure en aquell ambient dur i hostil on s'ha de conviure amb tota mena d'animals salvatges, inclosos els llops. Aquest nen va establir una relació amb llobató i quan va morir el pastor que l'havia acollit i que li feia de pare, trobà en els llops a la seva nova família.

Consti que la pel•lícula m'ha agradat, he gaudit dels paisatges i la fauna de Sierra Morena, i m'ha fet pensar. A les imatges finals de la pel•lícula surt la persona real que va viure els fets en què s'ha basat la història que s'hi narra, en Marcos Rodríguez Pantoja. El director explica que el dia que va conèixer a en Marcos, aquest li va explicar que els millors anys de la seva vida van ser aquells que va passar amb els llops a Sierra Morena. Allà, a la natura, va descobrir l'amor i l'amistat que mai ha trobat a la societat.

També explica en Gerardo Olivares que va trobar aquesta història en un web (http://www.feralchildren.com/) on hi ha fins a 137 casos de nens y nenes que han estat vivint sols a la natura, que van des de l'any 250 (un nen italià que fou alimentat per una cabra) fins a una de fa poc a Rússia. Alguns d'aquests nens fugien de la violència familiar. (El lloc web que diu en Gerardo Olivares quan vaig escriure aquest post no estava disponible, però vaig trobar molts altres llocs amb informació d'aquests tipus.)

Tot això només fa que afermar-me en la idea de què la natura, la salvatgina, no és tan cruel com ens han volgut fer creure, en tot cas cal saber respectar-ne les normes que són precises y poc flexibles, on els errors es paguen cars, però on hi ha justícia i bondat. Bondat que en general supera a la de la societat. Que la civilització no ha fet més que fer-nos roïns, mesquins, cruels, i injustos, ja que la nostra civilització s'ha basat en la desigualtat i la submissió de la majoria sota el jou d'una minoria. Submissió que poc a poc s'ha anat sofisticant i que ara es presenta en forma de consumisme, fama i glamour. Que aquest ser tricervellat, que som els humans, hauria de replantejar-se moltes coses i saber buscar la solució dels problemes per als que no té resposta, en els seus orígens, a la natura, a la nostra pròpia natura.

Bon any nou! Una abraçada.



Entrelobos


Fui a ver esta peli de Gerardo Olivares donde cuenta una historia basada en un hecho real. Se trata de un niño que el año 1954, cuando tenía 7 años, huérfano de madre, cuidaba cabras junto a su hermano de quien era inseparable. Por lo visto él y su hermano eran maltratados y salían a paliza diaria. Un día, unos lobos les mataron 5 cabras y su padre se vio obligado a entregarle a un pastor de cabras que vivía en una cueva en las montañas de Sierra Morena, en Andalucía.

Este pastor le dio el calor y el cariño que no tenía en su casa, la enseñó a vivir en ese ambiente duro y hostil donde hay que convivir con todo tipo de animales salvajes, incluidos los lobos. Este niño estableció una relación con lobezno y cuando murió el pastor que lo había acogido y que le hacía de padre, encontró en los lobos a su nueva familia.

Conste que la película me ha gustado, he disfrutado de los paisajes y la fauna de Sierra Morena, y me ha hecho pensar. En las imágenes finales de la película sale la persona real que vivió los hechos en que se ha basado la historia que se narra, Marcos Rodríguez Pantoja. El director explica que el día que conoció a Marcos, éste le contó que los mejores años de su vida fueron los que pasó con los lobos en Sierra Morena. Allí, en la naturaleza, descubrió el amor y la amistad que nunca ha encontrado en la sociedad.

También explica Gerardo Olivares que encontró esta historia en un web (http://www.feralchildren.com/) donde hay hasta 137 casos de niños y niñas que han estado viviendo solos en la naturaleza, que van desde la año 250 (un niño italiano que fue alimentado por una cabra) hasta una de hace poco en Rusia. Algunos de estos niños huían de la violencia familiar. (El sitio web que dice Gerardo Olivares cuando escribí este post no estaba disponible, pero encontré muchos otros sitios con información de este tipo.)

Todo eso sólo hace que afirmarme en la idea de que la naturaleza, la salvajina, no es tan cruel como nos han querido hacer creer, en todo caso hay que saber respetar las normas que son precisas y poco flexibles, donde los errores se pagan caros, pero donde hay justicia, generosidad y bondad. Bondad que en general supera a la de la sociedad. Que la civilización no ha hecho más que hacernos ruines, mezquinos, crueles, e injustos, ya que nuestra civilización se ha basado en la desigualdad y la sumisión de la mayoría bajo el yugo de una minoría. Sumisión que poco a poco se ha ido sofisticando y que ahora se vende en forma de consumismo, fama y glamour. Que este ser tricerebrado, que somos los humanos, debería replantearse muchas cosas y saber buscar la solución de los problemas para los que no tiene respuesta, en sus orígenes, en la naturaleza, en nuestra propia naturaleza.

¡Feliz año nuevo! Un abrazo.

2 comentaris:

GranotaTexana ha dit...

"Terra Baixa", d'Angel Guimerà. A mi també m'hi va recordar.
I un paisatge preciós.
Molts d'anys!

Peace-for-ever ha dit...

GranotaTexana, a mi no m'hi va fer pensar gens en Terra Baixa, però ara que ho dius alguna cosa hi veig.

A mi també em va encantar el paisatge.

Moltes gràcies per passar i en especial pel teu comentari.

Una abraçada.


--- Traducción de los comentarios anteriores en catalán ---

GranotaTexana dijo...
"Terra Baixa", de Ángel Guimerà. A mí también me recordó.
Y un paisaje precioso.
Muchos años!

3 de enero de 2011 11:36


Peace-for-ever dijo...

GranotaTexana: A mí no me hizo pensar ni un poco en Tierra Baja, pero ahora que lo dices algo le veo.

A mí también me encantó el paisaje.

Muchas gracias por pasar y en especial por tu comentario.

Un abrazo.

Publica un comentari a l'entrada